Historische rondwandelingen

Dinsdagavonden vanaf 13 juni t/m 15 augustus

Historische Rondwandeling

Inmiddels met 6 gidsen gaat de wandeling zijn 39levensjaar in, verdeeld over twee routes, waarbij o.a. twee kerken en het Schuttersveld worden bezocht. Nieuw is de St. Jeroenskerk, die na de restauratie de moeite van een bezoek zeer waard is. Steeds weer ervaren de gidsen de verbazing bij de deelnemers over de vele verassingen die Noordwijk Binnen te bieden heeft. Reserveren is niet nodig. Lees meer>


De Historische Rondwandelingen in 2017 hebben elke maand een bijzonder thema

Elke dinsdagavond van 13 juni t/m 15 augustus worden weer rondwandelingen georganiseerd in de historische kern. Dit jaar kent elke maand een bijzonder thema, waarbij een aspect extra wordt belicht: Calorama, de heilige bruggen en de relikwieën van Jeroen.

Juni 2017  Ga mee terug in de tijd op Calorama

Juli 2017  Volg het Jeroenspad, een processieroute

Augustus 2017  Bezoek de relikwieën van Jeroen

 


Ook in het Duits en Engels

De wandelingen vinden in 2017 als vanouds op de dinsdagavond plaats vanaf 13 juni t/m 15 augustus. De start is om 19.30 bij de Dorpspomp tegenover het Gemeentehuis aan de Voorstraat en de wandeling duurt tot ca. 21.30. Ook Duitse badgasten en Engelse bezoekers worden onthaald door verhalen in hun eigen taal.


Op aanvraag ook op andere tijdstippen, voor jong en oud

In 2015 en 2016 vonden zelfs meer wandelingen op aanvraag plaats. Een grote groep was die van “Pensioen in Zicht” en daarnaast is er vaak opgetreden voor verenigingen, families en schoolklassen.

Wilt u ook zo’n speciale rondleiding boeken, mail dan naar rondleiders@deoudedorpskern.nl


 

Een schat aan historie in de oude kern

Ruim 100 rijksmonumenten tonen acht eeuwen Noordwijkse geschiedenis. Een enorme variatie van de robuuste kerktoren uit de dertiende eeuw tot de bollenschuren uit het begin van de twintigste eeuw. Lees meer >

Bezoek Landgoed Calorama op 13, 20 of 27 juni

Volg de heilige bruggen op 4,11,18 en 25 juli

Bezoek de relikwieën van Jeroen op 1, 8 en 15 augustus

Nieuws

De Historische Rondwandelingen in  2017 hebben elke maand een bijzonder thema

Elke dinsdagavond van 13 juni t/m 15 augustus worden weer rondwandelingen georganiseerd in de historische kern. Vanaf 19.30 uur leiden enthousiaste gidsen groepen rond met als startplaats de pomp bij het oude Raadhuis. Dit jaar kent elke maand een bijzonder thema, waarbij een aspect extra wordt belicht: Calorama,  de heilige bruggen en de relikwieën van Jeroen.


Juni 2017

Ga mee terug in de tijd op  Calorama

Het unieke landgoed Calorama is in de Zeventiende Eeuw ontstaan als kruidenkwekerij.Op het terrein zijn nog veel sporen van de oude kruiden- en rozencultuur zichtbaar.Het landhuis stamt grotendeels uit de Negentiende Eeuw en is sindsdien nauwelijks gewijzigd.

Let op : beperkt aantal deelnemers: wees dus op tijd!


Juli 2017

Volg het Jeroenspad, een processieroute genoemd naar de eerste Noordwijkse priester die na zijn dood heilig werd verklaard. Deze processieroute bestaat al sinds de Middeleeuwen, toen Noordwijk een toonaangevende bedevaartplaats werd. Deze route voert ook langs de plaatsen waar vroeger de zo geheten ‘heilige’ bruggen lagen die over de wateringen voerden die de   oude kern  omsloten.


Augustus 2017

Bezoek de relikwieën van Jeroen

Deze wandeling door de kern van Noordwijk-Binnen staat in het teken van de oudst bekende inwoner van Noordwijk uit het verleden: de heilige Jeroen. Deze tocht leidt langs een aantal plekken, waar de herinnering aan Jeroen op een of andere wijze levend wordt gehouden. De meest zichtbare plekken zijn de protestantse Oude Jeroenskerk en de rooms-katholieke St. Jeroenskerk.