De Najaarslezing

Een initiatief van De Oude Dorpskern

 

Het verhaal van Noordwijk 

Lezing oude Jeroenskerk 28 september 20:00 uur. Gratis Toegang

Onder de titel ‘Het verhaal van Noordwijk – na 800 jaar herenigd’, wordt op vrijdagavond 28 september een historische lezing in de Oude Jeroenskerk gehouden. Deze ezing vindt plaats op uitnodiging van het College van B & W van Noordwijk, naar aanleiding van de fusie van de twee gemeenten per 1 januari 2019. Namens het Platform Cultureel Erfgoed Noordwijk wordt deze avond georganiseerd door De Oude Dorpskern.

HET OUDE ‘NORTICH’, GESPLITST EN HERENIGD NA 800 JAAR
In Noordwijk en Noordwijkerhout hebben al bijna 4000 jaar mensen gewoond. Pas in de 9e eeuw wordt Noordwijk in de historische bronnen vermeld in verband met de vorming van het graafschap Holland en daarna vanwege de Ierse monnik Jeroen. Noordwijk werd een belangrijke plaats bij de monding van de Oude Rijn met aan de zuidwestelijke zijde toegang tot het grote bosgebied tussen de Oude Rijn en het IJ, dat bestond uit de hout van Noordwijk (de Noordwijkerhout) en de Haarlemmerhout.
 Aan het begin van de 13e eeuw wordt Noordwijk verdeeld onder twee broers. Vanaf dat moment gaan de twee delen van het oude Nortich geheel eigen wegen die nu weer bij elkaar komen. In de lezing wordt een boeiende wandeling door de gehele geschiedenis van de twee dorpen gemaakt.

HARRIE SALMAN
Harrie Salman is cultuurfilosoof en sociaal wetenschapper. Hij is docent aan de Hogeschool Leiden. Op veel locaties in Europa en daarbuiten geeft hij lezingen en doet hij onderzoek naar veranderingen in de cultuur en de samenleving. Hij is een van de auteurs van de recente studie over Noordwijk aan Zee en op de Geest en hij was de leider van de projectgroep Noordwijk aan de Rijn, die onderzoek heeft gedaan naar de voormalige monding van de Oude Rijn bij Noordwijk. Namens De Oude Dorpskern is hij lid van de Erfgoedcommissie van de gemeente Noordwijk.


De Najaarslezing

De najaarslezing is een initiatief van de vereniging De Oude Dorpskern en wordt dit jaar voor de 15e keer gehouden, altijd op de 2e vrijdagavond in november. Onderwerpen hebben altijd een cultuur-historische achtergrond, waarbij ook bekende Noordwijkse kunstenaars in beeld zijn gekomen; zoals Charlotte van Pallandt in 2011, Krijn Giezen in 2012 en Maja van Hall in 2015.   Lees meer >


 

Najaarslezing 2017 op 10 november

De lezing zal dit jaar worden verzorgd door Helmus Wildeman en gaat over Max Liebermann, Schilder en tekenaar in Noordwijk. Het jaar 2017 is ook het officiele Max Liebermann jaar!


022 duinpark 2 april 2016 kopie

Najaarslezing in 2016

De inmiddels traditionele Najaarslezing van de vereniging De Oude Dorpskern vond in 2016 plaats op 11 november, wederom in onze mooie Oude Jeroenskerk. Deze keer in het kader van het 50-jarig jubileum van onze Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk sprak Jelle van Dijk over:

JAN VERWEY,  van vogels kijken naar wetenschap   Lees meer >


 

 

 

 

Najaarslezing in 2014 over Jeroen

Lezing over het Koninkrijk in 2013

Lezing over Krijn Giezen in 2012

Nieuws

NIEUWJAARSBIJEENKOMST OUDE DORPSKERN 2017 - tekst en fotografie van Jos Westgeest Nieuwjaarsreceptie DOD 2017