De Najaarslezing

vrijdag 13 november 2020

Najaarslezing

De najaarslezing is een initiatief van de vereniging De Oude Dorpskern en wordt dit jaar voor de 17e keer gehouden, altijd op de 2de vrijdagavond in november.
Onderwerpen hebben altijd een cultuur-historische achtergrond, waarbij ook bekende Noordwijkse kunstenaars in beeld zijn gekomen; zoals Charlotte van Pallandt in 2011, Krijn Giezen in 2012 en Maja van Hall in 2015.
Lees meer >


75 Jaar Vrijheid

Vrijdag 1 mei 2020  > verplaatst naar vrijdag 13 november 2020 20:00 uur -

Een lezing door Koen Marijt over de nieuwe gemeente Noordwijk in de periode 1940-1945. Diverse onderwerpen komen aan de orde. Zo zal worden ingegaan op de bestuurlijke ontwikkelingen tijdens de bezetting. Welke rol hebben burgemeesters Van der Mortel, Van Iersel en Musegaas gespeeld en hoe zit het met de rol van wethouders en gemeentebeambten. Ook de diverse verzetsactiviteiten in Noordwijk én de bombardementen komen aan bod. Afsluitend zal de bevrijding in mei 1945 en de schaduwkant daarvan besproken worden.

Datum: vrijdag 13 november 2019 20.00 uur
LocatieOude Jeroenskerk
Toegang: gratis, koffie vanaf 19.30 uur

 


De Keuken in de Gouden Eeuw

Vrijdag 8 november 2019  20:00 uur -
met uitreiking van de Erfgoedprijs

Een bijzondere najaarslezing over de rol van Noordwijk in de Keuken van de Gouden Eeuw door Menko Wiersema mmv Harrie Salman. Tijdens deze Najaarslezing zal ook de Erfgoedprijs worden uitgereikt.

De najaarslezing onder de titel ‘De Keuken in de Gouden Eeuw en de rol van Noordwijk” neemt ons mee naar de “Tuin van Holland” waar Nederland aan de top stond van de culinaire elite van Europa. Clusius nam vanuit België de kennis van nieuwe fijne groenten mee en plantte deze letterlijk in de Hortus Botanicus van Leiden. Nederland monopoliseerde de suiker en specerijen en Leidse wetenschappers kwamen met nieuwe theorieën over voedsel. Fermenteren en het eten van lichte en gezonde maaltijden kwamen in de mode.  De ‘middelkeuken’, als tegenhanger van de rijke bacchanalen van de adel en voor een breed publiek toegankelijk, ontstond rond Leiden en wordt door Amerikaanse wetenschappers zelfs als de start van de moderne Franse keuken gezien! Als een belangrijk onderdeel van de Tuin van Holland was Noordwijk het centrum van de aspergeteelt en bevoorraadde de steden met fijne groenten, klein fruit en vis.

Menko Wiersema

Menko Wiersema is werkzaam als gebiedsregisseur bij de provincie Zuid-Holland en is negen jaar raadslid in Noordwijk geweest. Na zijn najaarslezing in 2010 over de Blaarkopkoe heeft hij zich verder verdiept in de geschiedenis van de landbouw en de Nederlandse keuken en geeft door het hele land lezingen, waaronder een jaarlijkse lezing in Archeon.

Datum: vrijdag 8 november 2019 20.00 uur
LocatieOude Jeroenskerk
Toegang: gratis, koffie vanaf 19.30uur


Herhaling: Van Hut tot Huis

21 maart 2019  20:00 uur

Wegens grote belangstelling wordt de lezing van Hein Verkade over “Van Hut tot Huis” die hij op  9 november 2018 in de Oude Jeroenskerk hield, herhaald voor al diegene die het toen hebben moeten missen. De lezing gaat over de ontwikkeling van het woonhuis in het algemeen en in Noordwijk in het bijzonder.

Het woonhuis in Noordwijk door de eeuwen heen, vanuit regionaal perspectief
Eens woonden we in een eenvoudige hut of huis. In de loop der eeuwen is een grote variatie in vorm en gebruik van het woonhuis ontstaan. Waarom is dit zo, en is die variatie eigenlijk wel zo groot? Tijdens de lezing volgt Hein Verkade aan de hand van vele voorbeelden de ontwikkeling van het huis in Noordwijk tot ca. 1900. Vele aspecten komen aan bod zoals architectuur, bouwhistorie, functie en de plaats in het dorp. Noordwijk leent zich hier bij uitstek voor omdat het verrassend veel verscheidenheid aan soorten huizen te bieden heeft voor zo’n relatief kleine plaats. Steeds wordt naar parallelle ontwikkelingen elders gekeken ter ondersteuning en verklaring. U zult na deze avond met andere ogen door het dorp lopen of fietsen.

Locatie: Jan Verwey Natuurcentrum
Adres:    Zilverschoon 20, Noordwijk (achterkant van de Bibliotheek)
Toegang: gratis, en koffie vanaf 19.30


Van Hut tot Huis

9 november 2018  20:00uur

De inmiddels traditionele Najaarslezing van de vereniging De Oude Dorpskern vindt dit jaar op vrijdagavond 9 november 2018 om 20.00 uur plaats. Wederom in onze mooie Oude Jeroenskerk.  De lezing gaat over de ontwikkeling van het woonhuis in het algemeen en in Noordwijk in het bijzonder. De lezing wordt gehouden door Hein Verkade.

Het woonhuis in Noordwijk door de eeuwen heen,  vanuit regionaal perspectief
Eens woonden we in een eenvoudige hut of huis. In de loop der eeuwen is een grote variatie in vorm en gebruik van het woonhuis ontstaan. Waarom is dit zo, en is die variatie eigenlijk wel zo groot? Tijdens de najaarslezing volgt Hein Verkade aan de hand van vele voorbeelden de ontwikkeling van het huis in Noordwijk tot ca. 1900. Vele aspecten komen aan bod zoals architectuur, bouwhistorie, functie en de plaats in het dorp. Noordwijk leent zich hier bij uitstek voor omdat het verrassend veel verscheidenheid aan soorten huizen te bieden heeft voor zo’n relatief kleine plaats. Steeds wordt naar parallelle ontwikkelingen elders gekeken ter ondersteuning en verklaring. U zult na deze avond met andere ogen door het dorp lopen of fietsen.

De 100-jarige particuliere monumentenvereniging ‘Hendrick de Keyser’ die meer dan 400 unieke monumenten door heel Nederland bezit zal met een stand aanwezig zijn.

Hein Verkade
Na zijn lezing in 2008 over het ‘Geestranddorp’ wordt dit de 2e lezing van  Verkade. Hein zet zich sinds jaar en dag in voor Noordwijk. Zo is hij actief lid van de vereniging De Oude Dorpskern en een van de initiatiefnemers van de historische rondwandelingen in Noordwijk-Binnen. Daarnaast is hij actief bij de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk. Daar richt Verkade zich met name op de vogelsoorten die van ons woonhuis afhankelijk zijn zoals de Gierzwaluw, de Boerenzwaluw en de Huismus.

Locatie:  Oude Jeroenskerk
Toegang: gratis, koffie vanaf 19.30


 

Het verhaal van Noordwijk

28 september 2018  20:00 uur

Onder de titel ‘Het verhaal van Noordwijk – na 800 jaar herenigd’, wordt op vrijdagavond 28 september een historische lezing in de Oude Jeroenskerk gehouden. Deze lezing vindt plaats op uitnodiging van het College van B&W van Noordwijk, naar aanleiding van de fusie van de twee gemeenten per 1 januari 2019. Namens het Platform Cultureel Erfgoed Noordwijk wordt deze avond georganiseerd door De Oude Dorpskern.

HET OUDE ‘NORTICH’, GESPLITST EN HERENIGD NA 800 JAAR
In Noordwijk en Noordwijkerhout hebben al bijna 4000 jaar mensen gewoond. Pas in de 9e eeuw wordt Noordwijk in de historische bronnen vermeld in verband met de vorming van het graafschap Holland en daarna vanwege de Ierse monnik Jeroen. Noordwijk werd een belangrijke plaats bij de monding van de Oude Rijn met aan de zuidwestelijke zijde toegang tot het grote bosgebied tussen de Oude Rijn en het IJ, dat bestond uit de hout van Noordwijk (de Noordwijkerhout) en de Haarlemmerhout.
Aan het begin van de 13e eeuw wordt Noordwijk verdeeld onder twee broers. Vanaf dat moment gaan de twee delen van het oude Nortich geheel eigen wegen die nu weer bij elkaar komen. In de lezing wordt een boeiende wandeling door de gehele geschiedenis van de twee dorpen gemaakt.

HARRIE SALMAN
Harrie Salman is cultuurfilosoof en sociaal wetenschapper. Hij is docent aan de Hogeschool Leiden. Op veel locaties in Europa en daarbuiten geeft hij lezingen en doet hij onderzoek naar veranderingen in de cultuur en de samenleving. Hij is een van de auteurs van de recente studie over Noordwijk aan Zee en op de Geest en hij was de leider van de projectgroep Noordwijk aan de Rijn, die onderzoek heeft gedaan naar de voormalige monding van de Oude Rijn bij Noordwijk. Namens De Oude Dorpskern is hij lid van de Erfgoedcommissie van de gemeente Noordwijk.


Najaarslezingen

 

Najaarslezing 2017 Max Liebermann

Najaarslezing 2016 Jan Verwey

Najaarslezing 2015 Maja van Hall

Najaarslezing 2014 over Jeroen

Lezing over het Koninkrijk in 2013

Najaarslezing 2012  Krijn Giezen

Najaarslezing 2011 Noordwijker kruiden

Voorjaarslezing 2011 Charlotte van Pallandt

Najaarslezing 2010 De Blaarkop