Ontstaan van het Torenklimproject van de Oude Jeroenstoren

De initiatiefnemers

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dé grote initiatiefnemer, Hans v.d. Berg, creëert in 2007 een grote groep vrijwilligers om het idee te realiseren de Oude Jeroenstoren te kunnen beklimmen. De opgerichte Torenklimcommissie (TKC) komt voor de eerste keer bijeen op dinsdag 9 oktober 2007. De mensen van het eerste uur: Hans van den Berg, Hein en Maaike Verkade, Louis van Baalen, Wil Eijs, Ruud van Drunen, Hans Landzaat, Jan de Ridder, Dick Passchier, Aad van der Meer, Dick Ruys, Bas Zweng, Kees Hazenoot, Jelle van Dijk, Helmus Wildeman, Rob de Boo, Jos Warmenhoven, Anita van Hooydonk, Jan Koppenaal, Dorine Holman, Ton van Schie, Simon Büscher, Ben Rosdorff, Jitte Roosendaal, Bob van Beek, Jan Haasnoot, Conny Eichelsheim, Joop Beenakker, Jan Bouw, Gerard van Stijn, Hans Nipper en Angelique Heus. Het begin van een prachtig en krachtig proces. In een later stadium wordt een grote groep vrijwilligers als torengids aan de Torenklimcommissie toegevoegd.

 


Wenteltrap weer open

Jos Warmenhoven, architect uit Voorhout, voert in november 2007 een eerste bouwkundige inspectie uit. Hij gaat systematisch te werk en rapporteert naar de TKC. Onmiddellijk is de toegankelijkheid aan de orde. De toren kan, tot dat moment, alleen via de kerk (eigenaar: Nederlands Hervormde Kerk) worden betreden. Daar de toren eigendom van de gemeente Noordwijk is, ligt het om meerdere redenen voor de hand om de torenhoofdingang in ere te herstellen, om daarna de dichtgemetselde toegang tot de wenteltrap weer open te maken.

Zo komt op zondag 6 april 2007 de heer Jitte Roosendaal vanuit de Domtoren Utrecht onze toren bekijken en beklimmen. Het blijkt het begin van een vruchtbare samenwerking. Op 29 februari 2008 is er een oriënterend gesprek op het gemeentehuis. Harde toezeggingen worden nog niet gedaan. Tenslotte is er al een besluit van Burgemeester en Wethouders om het idee nader uit te werken.
Op zaterdag 16 mei 2009 volgt uiteindelijk de officiële opening van het Torenklimproject. 10 “Jeroenen” uit Noordwijk worden bij deze opening betrokken.

Het klimseizoen
Elk klimseizoen wordt officieel geopend met een manifestatie in de Oude Jeroenskerk. In 2010 werd het seizoen geopend met de installatie van het Klokkenluiders Gilde Jeroen door de burgemeester van Noordwijk. In 2012 was de opening gewijd aan de installatie_luidersingebruikneming van het gerestaureerde torenuurwerk van de fa. Eijsbouts. Het gerestaureerde uurwerk, gerealiseerd door technische medewerkers van torengidsen, drijft het carillon aan van 4 speciaal gegoten klokken eveneens van de fa. Eijsbouts. Deze klokken dragen de namen van de ‘voorvechters’ van genoemde restauratie en mede-oprichting van het Torenklimproject: Johannes, Theresia, Cornelis en Aloysius.

In 2014 werd het boek “De oude Jeroenstoren – 147 treden naar de top”, geschreven door Paul Jochemsz en samengesteld door een werkgroep, tijdens de opening gepresenteerd.

 

De opening van het seizoen 2016 wordt ingeluid met de ingebruikname van de 4 verrekijkers, IMG_6368.1beschikbaar gesteld door het Eneco Luchterduinenfonds.
Elke zaterdag van april t/m oktober wapperen 4 vlaggen (ook een gerealiseerd project) op de vier hoeken op de trans van de Oude Jeroenstoren om voorbijgangers te attenderen op de opening van de toren.

 

Nieuws

€ 1.725 voor de Voedselbank Noordwijk - In december 2016 heeft de Torenklimgroep weer twee interessante beklimmingen georganiseerd.